Cuina amb memòria | Coca de bolets
L’ideal és preparar la coca amb peus
de rata, però altres bolets gustosos del temps (picornells, cogomes, esclata-sangs...)
donen un resultat òptim
Antoni Tugores
Aquesta coca es preparava a la tardor amb peus de rata, un bolet molt preuat a Mallorca, en un temps que proliferava. Aquest fong té un peu gruixat que es ramifica com un corall i acaba amb unes branquetes fines, grogues o ocres, que tenen certa semblança amb els peus menuts de les rates. Eren molt utilitzats en sopes, arrossos, fideus i burballes. Darrerament, entre èpoques de sequera, desaparició d’alguns pinars (urbanitzacions i carreteres), camins tancats al públic i grans propietats que prohibeixen el pas, és difícil trobar peus de rata i impossible adquirir-los als mercats.
Ingredients
Per a la pasta: Farina, una grapada de saïm, mig tassó d’oli, 2 tassonets (grossària de vi) d’aigua i llevat com una ametlla.
Per al cobriment: Peus de rata abundants (o altres bolets), mig manat de bledes, 1 manat d’espinacs, 1 manat gros de julivert, 2 manats de grells o cebes tendres, alls al gust, tomàtigues, oli, sal, pebre bo i pebre bord.
Preparació
Per fer aquesta recepta, que es preparava (i potser algú la continuï fent) a la família Servera de Portocristo, elaborarem la pasta amb mig tassó d’oli, una grapada de saïm, dos tassonets d’aigua, el llevat fos amb un glop d’aigua tèbia i la farina que es beurà. La pasta no ha de ser gens espessa.
- Estirarem la pasta i la deixarem tovar.
- Netejarem totes les hortalisses; les eixugarem o centrifugarem i les tallarem.
- Hi posarem ceba tendra o grells en abundància, un bon manat de julivert, els espinacs i les bledes, sense gens de tronxo. Hi mesclarem els alls (al gust) ben picats.
- Hi mesclarem els peus de rata o els bolets de què disposem, com més, millor.
- Ho tremparem amb sal i pebre bo. Ha de sortir gustoset. Mesclarem bé la verdura i la girarem espesses vegades.
- Eliminarem el suc que haurà fet si la deixam reposar unes hores. Si cal, la premerem perquè perdi l’aigua.
- Estirarem la pasta sobre la llauna i la verdura, amb els bolets, per damunt. Per sobre hi escamparem bocinets de tomàtiga i un polset de pebre bord (millor si és de tap de quartí).
- L’enfornarem fins que la pasta estigui al seu punt. Si veiem que hi manca, espargirem un roll d’oli arreu de la coca.
Suscríbete para seguir leyendo
- Cuatro turistas franceses alojados en una celda en Lluc: 'Hemos pasado tres noches, esto es un monasterio, no hay lujo y lo recomiendo
- El fiscal pide al juez recabar los expedientes por dejar caducar la reclamación de la trama Koldo y que se informe del caso a la Fiscalía Europea
- Rosario Porto desveló en una carta a Alfonso Basterra sus intenciones de acabar con todo: "Hay días que me pregunto si merece la pena luchar
- Un perito relacionado con la empresa de la trama Koldo niega que las mascarillas de Baleares fuesen 'fake
- La asamblea contra la masificación turística pone sobre la mesa colapsar el aeropuerto o manifestarse en las cuatro islas
- Vox Palma reclama que la Policía Local haga visitas a domicilios para comprobar empadronamientos ilegales
- El Puerto de Palma ampliará el Dique del Oeste, creará una marina de grandes yates y trasladará los astilleros
- Más allá de Pere Garau: La comunidad china coge el relevo de los bares de barrio en Palma